Recep Akdeniz
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı
Chris Sherrington
Çevre ekonomisti olan Chris, Birleşik Krallık’ta yenilenebilir enerjinin gelişimiyle ilgili sosyo-ekonomik zorluklar konulu doktora araştırmasını tamamladıktan sonra Ocak 2009’da Eunomia’ya katıldı. Bunun öncesinde Çevre Ekonomisi üzerine yüksek lisans derecesini tamamlayan Chris’in bitirme tezi ise uygulama öncesi düzenleyici maliyet tahminlerinin doğruluğuna odaklanıyordu. Chris’in bu tezi daha sonra hakemli bir süreli yayında da yayınlandı.
Chris’in şimdilerde yürüttüğü çalışma ise daha ziyade AB ve ötesinde çöp ve atık önleme ve yönetimi çerçevesinde ekonomik araçların pratik uygulamasına yöneliktir. Kendisi Eunomia’daki deniz kirliliği projelerinin yönetiminin büyük bir kısmından sorumludur; bu çalışmalarında yalnızca kaynakların ölçeği ve doğasına ve de etkilerine odaklanmakla kalmayıp atık hiyerarşisiyle uyumlu bir şekilde etkili ve maliyet etkinliğine sahip politik yanıtlar geliştirilmesine de yoğunlaşmaktadır.
Alternatif politika mekanizmalarına değer biçmek adına maliyet-fayda analizi gibi ekonomik teknikleri kullanarak bu araçların etkilerine ve daha da önemlisi destekleyici politik bağlamların taşıdığı öneme dair oldukça gelişmiş bir anlayış sağlamıştır; bu araçların etkililiğini azami düzeye çıkarmak için yapılan sıralama ve kombinasyonlar oluşturma da bu kapsamda yer almaktadır.
Chris’in en güçlü yanlarından biri de içecek ambalajlarına yönelik depozito iade sistemlerinin (DRS) tasarım özelliklerine ve de bu sistem kullanılarak kirletmenin önlenmesi ve en az maliyetle yüksek nitelikli kapalı devre geri dönüşümün arzu edilen sonuçlarının elde edilmesi için yapılabilecek düzenlemelere dair bilgisidir. Chris son yıllarda bir dizi müşteri için DRS’nin optimal bir seviyede başlatılması ve yürütülmesine yönelik çeşitli çalışmalar yürütürken uygun destekleme araçlarının devreye sokulmasının önemini tam olarak kavramaktadır.
Clarissa Morawski
İcra Direktörü
Clarissa, sanayi, çevresel sivil toplum kuruluşları ve şehirlerden oluşan ve Avrupa çapında bir dernek olan Reloop Platformu’nun kurucularından biri olmanın yanı sıra halihazırda CEO’luğunu üstlenmektedir. Tüm bu taraflar ortak bir şekilde daha döngüsel bir ekonomiye yönelik proaktif politikaları desteklemektedirler. (www.reloopplatform.eu)
Clarissa Morawski yirmi yıldan daha uzun bir süredir atık azaltım politikaları ve çalışmalarında teknik, analitik ve iletişim deneyimine sahiptir. Genişletilmiş üretici sorumluluğuna yönelik özel bir ilgisi olan Morawski, atık azaltımı ve sorumluluğu politikalarında uzmanlığa sahiptir.
Diğer çalışmaların yanı sıra, Clarissa 1998 yılından beri ambalaj toplama ve geri dönüşümüne yönelik olarak hem depozito iade hem de depozitosuz iade sistemlerinin sistem operasyonlarını, maliyetlerini ve performanslarını izlemekte ve analizler yapmaktadır.
Clarissa aynı zamanda beş yıl boyunca Trent Üniversitesi’nde Atık ve Kaynak Yönetimi dersleri vermiş, kariyeri boyunca aralarında Resource Recycling’in de bulunduğu Kuzey Amerika’da yayınlanan geri dönüşüm konulu süreli yayınlarında ürün sorumluluğu sistemi ve atık yönetimine dair 100’den fazla makalesi ve kapak konusu hikayesi yayınlanmıştır. Hali hazırda yine Resource Recycling’de Dispatches from Europe adında iki ayda bir yayınlanan köşe yazılarıyla katkıda bulunmayı sürdürmektedir.
http://www.cmconsultinginc.com/category/dispatches-from-europe/
Prof. Dr. Erdem GÖRGÜN
İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 30 yıl,
- İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye, 1991-1996 Doktora Mühendisliği Lisans Derecesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye, 1987-1991 Mühendisliği Lisans Derecesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye, 1983-1987 B.Sc. Mühendisliği Lisans Derecesi
Profesör, 2007’den beri, İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümünde.
Çevre Çözümlerinde AR-GE’de 15 yıl Yönetici Ortak,
2004’ten beri io Environmental Solutions Ar-Ge A.Ş. de.
Prof. Dr. Erdem Görgün, 30 yıldan fazla akademik ve 15 yıldan fazla mesleki ömre sahip,
Çevre mühendisliği alanlarında, teori ve pratiği birçok alanda birleştiren çeşitli projelerde uzman ve yönetici olarak çalıştı. Hırslı ve özel bir çevre mühendisi olarak, onun kişisel vizyonu, çözüm doğrultusunda küresel bilim dünyasına ve ülkemize değer katmaktır.
- Su ve Atıksu Yönetimi
- Katı ve Tehlikeli Atık Yönetimi
- Endüstriyel Kirlilik Kontrolü ve Temiz Üretim Teknolojileri
- Döngüsel Ekonomi
- Kamu Yatırımları (PPP) Çevresel Yatırımların Finans Modeli
- Çevresel Durum Tespiti
Çevresel problemlerin çözümü üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Ermis Panagiotopoulos
Yunanistan ve Belçika çifte vatandaşlığına sahip olan Ermis Panagiotopoulos, lisans derecesini Su Yönetimi ve Ziraat Mühendisliği alanında (Yunanistan), yüksek lisans derecelerini ise Wageningen Üniversitesi’nde (Hollanda) Çevre Bilimleri alanında ve de Uluslararası Politikalar (Brüksel) alanlarında tamamlamıştır.
Ermis 2006 yılından beri Brüksel’de yaşamakta ve çalışmaktadır. Daha önce STK’larda, Avrupa Komisyonu’nda ve sanayi kuruluşlarında ve derneklerinde görev almıştır. Hali hazırda Avrupa Şişelenmiş Sular Federasyonu Sürdürülebilirlik Direktörü olarak görev yapmaktadır. Tarım, su, atık ve döngüsel ekonomi gibi çeşitli alanlarda uzmanlığa sahiptir.
Hakan Çelik
Ar-Ge Test ve Tasarım Şefi
ISBAK İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş.
Türkiye
Hakan Çelik Elektronik Mühendisliği dalında lisans derecesini 2007 yılında Kadir Has Üniversitesi’nden aldıktan sonra İşletme Yüksek Lisansını 2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Uzmanlık alanları arasında tümleşik sistemler donanım tasarımı, tümleşik sistemler yazılım tasarımı, elektronik devre tasarımı ve Ar-Ge proje yönetimi yer alır. Kendisi halihazırda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ISBAK İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş.’de Araştırma -Geliştirme Departmanı’nda Test ve Tasarım Şefi olarak görev yapmaktadır.
Oturumlar
10 Haziran: UITP (Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği) 2019 Ödülleri Finalistleri Poster Oturumu 2
Toplu Taşıma Kartına Kredi Yükleyen Depozito İade Makinesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevre kaynaklarını ve mevcut diğer kaynakları daha verimli kullanmak üzere İstanbulluların hizmetine sunduğu sıfır atık için yenilikçi çözümler arasında yer alan akıllı çevre projelerinden biri de AKILLI GERİ DÖNÜŞÜM KONTEYNERİ. Bu projede kullanılan Atık Aktarım İstasyonu İBB’nin (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) iştiraklerinden biri olan İSBAK A.Ş. tarafından geliştirilmiş ve yalnızca İstanbul’da faaliyet göstermek üzere kurulmuş olan bir başka İBB iştiraki olan İSTAÇ A.Ş. tarafından işletilmektedir. Atığın toplanması ve bertaraf edilmesi de bu sürece dahildir.
Sistemin teknik olarak (yazılım ve donanım olarak) bakımı İSBAK tarafından gerçekleştirilmektedir. Buna ek olarak, yine bir İBB iştiraki olan BELBİM, İstanbulkart’ın (İstanbul’da toplu taşımada kullanılan kart) işleyişinden ve de yüklenen atığın karşılığında vatandaşların kartına ödül olarak kredi yüklenmesinden sorumludur.
Henriette Schneider
Henriette Schneider Konferans Çevirmenliği ve Çevresel İş İdaresi alanlarında eğitim aldıktan sonra 2017 yılından beri Almanya’nın çevre ve tüketici koruma alanlarındaki en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Çevresel Eylem Almanya’da (Environmental Action Germany – DUH) çalışmaktadır. Henriette döngüsel ekonomi konusunda uzmanlığa sahiptir. Depozito sistemleri ve içecek ambalajları konularında projeler ve siyasi çalışmalar yürütmenin yanı sıra Almanya ve AB’deki atık mevzuatı üzerinde çalışmaktadır.
Environmental Action Germany, Almanya’da 2003 yılındaki tek kullanımlık içecek ambalajlarına yönelik Depozito İade Sistemi’nin (DRS) hazırlanmasında ve de yeniden doldurulabilir ambalajlarla ilgili hedefin Alman Ambalaj Yasası’na dahil edilmesinde etkin bir şekilde görev almıştır.
Wolfgang Ringel
Wolfgang Ringel (1964) 1992 yılından beri ambalaj atığı yönetimi alanında çalışmalarını yürütmektedir.
Ringel Alman Hukuku alanında mezun olduktan sonra Baro sınavlarını başarıyla geçerek avukat unvanını almıştır.
Bugün ise ileri seviyede geri dönüşüm ekipmanları, gıda işleme teknolojileri ve de çevre danışmanlık hizmetleri sunan, ayrıca küresel seviyede kullanılmış ambalajların iade ve geri dönüşüm sistemlerinin geliştirilmesi konusunda güçlü bir duruş sergileyen dünyanın önde gelen Norveç teknoloji şirketlerinin başında yer alan Tomra Systems ASA’da Devlet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.
1992 – 2000 yılları arasında kar amacı gütmeyen bir Alman yol kenarı uygulamaları şirketi olan “Duales System Deutschland”de çalışmıştır. İlk yıllar boyunca yaptığı çalışmalarla evlere yönelik ambalaj atığı toplama sistemleri konusunda şirketin lider Alman toplama şirketi konumuna gelmesine katkıda bulunmuştur; bunu da Federal Hükümet, endüstri, perakende, atık yönetimi şirketleri ve yerel makamlarla yakın işbirliği içinde çalışarak gerçekleştirmiştir.
Daha sonra Avrupa’nın tamamında ve Kanada’nın belli bölgelerinde ambalaj atığı dönüştürme sistemlerinin desteklenmesi ve geliştirilmesi sorumluluğunu üstlendiği Uluslararası İlişkiler Başkanı pozisyonuna gelmiştir. Ringel 2000 yılının sonunda şirketten ayrıldığında, yaklaşık 20 Avrupa ülkesi ambalaj dönüştürme yönetmeliklerini ve etkin geri dönüşüm sistemlerini oluşturmuş durumdaydı.
2001 yılında Tomra’ya katıldıktan sonra, Ringel içecek ambalajına dair oluşturulan Alman depozito sisteminin hukuki ve uygulama süreçleriyle yakinen ilgilendi; bu sistem günümüzde yıllık olarak 82 milyon insanı ve yaklaşık 18 milyar ambalajı kapsamına almış durumdadır.
Ringel bir Alman derneği olan “Pro Mehrweg”de (Pro Refill) yönetim kurulu üyeliği, “ReUse and Recycling Institute”da danışmanlık ve de daha iyi geri dönüşümle daha iyi bir çevreye sahip olmaya yönelik oluşturulmuş bir STK İttifakı olan Hollanda menşeili “Recycling Netwerk”de İstişare kurulu üyeliği de yapmaktadır. 2015 yılında ise Brüksel’de Avrupa Birliği çapında etkin olan Döngüsel Ekonomi kuruluşu ‘Reloop’un ortak kurucuları arasında yer almıştır.